NK Vitez

Historija

Početak

Nogometni klub „Vitez“ najstariji, najorganiziraniji i najmasovniji je sportski kolektiv u Vitezu. Osnovan je u ljeto 1947. godine, pod imenom „Radnik“, kada se i uključio u natjecanje u Sarajevskoj grupnoj ligi.

Prema dostupnim podacima nogomet se igrao u Vitezu već krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina prošlog stoljeća, a Drugi svjetski rat je razlog što znatno ranije nije osnovan nogometni klub. Klub su osnovali mladi sportski entuzijasti, nogometni zaljubljenici s područja naselja Željeznička stanica – Han kompanija, kako se u tursko i austro-ugarsko vrijeme zvala sadašnja Dubravica, u to vrijeme sjedište i središte naselja Vitez, te mladići susjednog naselja Rijeka.

Prvi stadion

Prvo nogometno igralište na kojemu je i prve službene utakmice igrao NK Radnik, izgrađeno je na nacionaliziranoj livadi časnih sestara Družbe Služavki malog Isusa, u naselju Rijeka, između puta za naselje Rijeku i Vranjsku – glavne gradske prometnice – i prometnice koja je svojevremeno paralelno s rijekom Lašvom vodila prema klaonici i Rajića mlinu na rijeci Kruščica.

Prvu mrežu za golove isplele su časne sestre (nešto kasnije prognane iz Viteza), a u izgradnji igrališta organizirane su i radne akcije u kojima su sudjelovali nogometni entuzijasti, budući igrači i čelnici NK Radnika, ali i poveća skupina zarobljenih njemačkih vojnika, uglavnom vrlo mladih, koji su radili na obnovi tvrtke „Impregnacija“. Vrlo brzo, zbog podvodnog i stalno plavljenog terena i izlijevanja rijeke Kruščica, već krajem četrdesetih izgradilo se novo nogometno igralište iznad Gaja na Željezničkoj stanici (na mjestu sadašnje OŠ „Dubravica“ i Doma za stare i iznemogle osobe „Sveti Josip“) na zemljištu također oduzetom od časnih sestara.

Početkom izgradnje vojne tvornice „Slobodan Princip – Seljo“ i jezgre sadašnjeg gradskog središta, s igrališta iznad Gaja 1958. prešlo se na teren današnjeg pomoćnog igrališta Gradskog stadiona, čija je izgradnja završena 1962., na kojemu se, uređenom i preuređenom, sada igra popularni NK Vitez.

Naziv i prvi igrači

Prvi predsjednik NK Radnika bio je Petar Paar, tajnik je bio Ludvig Tibold, a prema njegovim zabilješkama prvu momčad, koja je i službeno počela natjecanje 1947. godine, činili su: Karlo Majer, Matija Pavlešić, Budo Gardašević, Sejdo Kočo, Jure Ružić, Zvonko Ivišić, Pero Zovko, Drago Duković, Ludvig Tibold, Ivo Vujica i Aleksandar Barton. Tada, kao i mnoge druge nogometne momčadi, NK Radnik uopće nije imao trenera.

Ovaj popularni klub od 1948. – 1954. nosio je ime Sloga, pa ponovo Radnik, da bi 1968. preimenovan u „Vitez“, ime koje s ponosom i danas nosi.

76 godina tradicije

U 76-godišnjem radu, djelovanju i uspjesima NK Vitez, dao je tisuće nogometaša, sportskih i stručnih radnika, navijača…

Svi su oni zaslužni za lijepi sportski mozaik. A mozaik, pa i ovaj NK Vitez, sastavljen je od tisuće sitnih, lijepih, različito obojenih čestica.

Vitez je dao i niz istaknutih nogometaša koji su igrali u svim selekcijama bivše države. Prvi Vitežanin u Prvoj ligi Jugoslavije bio je Franjo Skopljak – Cani (Čelik – Zenica), a prvi i jedini seniorski reprezentativac Jugoslavije bio Anto Rajković – Tunja, dugogodišnji igrač tada vrlo jakog Sarajeva. U prvoj ligi Jugoslavije igrali su i Željko Biljuš, Nikola Grabovac – Bela, Dragan Vrebac, Vejsil Varupa, koji je bio i U-21 reprezentativac Jugoslavije, Dragan Papić pionirske, a Valentin Plavčić olimpijske.

U poratnom vremenu niz je dobrih i uspješnih igrača poniklo u nogometnom inkubatoru NK Viteza, a svakako su najuspješniji Velimir Vidić (Šibenik, Split, Široki…), seniorski reprezentativac BiH, Mladen Jurčević (Čelik, Varteks, Šibenik, Široki…), mladi reprezentativac BiH (U – 21), što je izborio i Tony Livančić.

0
TITULA PRVE LIGE FBIH
0
SEZONE PREMIJER LIGE BIH
0
UČESNIK KUP-A BIH
0
1/16 FINALA KUPA JUGOSLAVIJE